10 kesäkuuta 2013

Runotapahtuma Rönnäsissä / Poetry event

Kanadassa suosittu runoilija, näytelmäkirjailija ja kriitikko George Elliott Clarke esittää runotuotantoaan englanniksi ja kertoo Kanadan mustasta väestönosasta sunnuntaina 30.6 klo 15.00 Algotin lyhdyssä vieraillessaan Rönnäsin mökeillä.

Runot löytyvät suomennettuina ohjelmalehdestä, jota myydään paikan päällä 3 eur/kpl. Runotapahtumaan on vapaa pääsy. Paikalla on myös Clarken runojen suomentaja Marja Haapio, joka voi tarvittaessa toimia tulkkina. Clarke on aikaisemmin vieraillut Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa. Runotapahtuman paikka Algotin lyhty on tunnelmallinen tilausravintola vanhassa rantavajassa osoitteessa Lukusundintie 128, läntinen Loviisa.  Tilaisuudessa kahvio avoinna.

George Elliott Clarke (s. 1960 Windsor, Nova Scotia) on julkaissut runokokoelmia, romaanin, esseitä, näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksen ja oopperalibrettoja. Hänelle on myönnetty useita palkintoja kirjallisesta tuotannostaan, akateemisesta työstään sekä toiminnastaan afrikkalaistaustaisten kirjailijoiden hyväksi, mm. Nova Scotian taidetoimikunnan Portia White -palkinto, ansioituneille elokuva- ja teatterikäsikirjoittajille myönnettävä palkinto, Martin Luther King Jr. –palkinto, Pierre Elliott Trudeau Fellows –palkinto, Kanadan Kenraalikuvernöörin palkinto ja vuonna 2013 Toronton kaupungin kunniatitteli Toronton poeta laureata. Hänellä on kahdeksan yliopiston kunniatohtoruus.

Clarke on työskennellyt ennen akateemista uraansa eduskunta-avustajana, sanomalehden toimittajana ja sosiaalityöntekijänä. Hän on valmistunut Dalhousie Universitysta oppiaineenaan englannin kieli ja lisäksi hänellä on tohtorin tutkinto Queen's Universitysta. Tri Clarke toimii parhaillaan Toronton yliopiston kirjallisuuden professorina ja opettaa ensi lukukauden Harvardin yliopistossa USA:ssa englantilaista kirjalllisuutta. 


Popular Canadian poet, playwrighter and critic George Elliott Clarke presents his production and tells about Canada's black population in English. Poetry event takes place in Algotin lyhty on Sunday 30th of June at 15.00. Marja Haapio who has translated his poets is also present and she can act as interpreter if necessary.