24 huhtikuuta 2012

Pääskystä ei päivääkään

Viime viikon torstainen lämmin yö ja aurinkoinen sunnuntai päivä vauhdittivat kevään etenemistä Etelä-Suomeen. Mökkien rantavesissä jäljellä on enää muutama sohjoinen lumikaistale, joka pian on menneen talven jäitä.  

Puolet muuttolinnuista on saapunut eteläiseen Suomeen. Pernajan saaristo kuuluu Suomen tärkeisiin kansainvälisiin lintualueisiin. Kriteerilajeina täällä ovat merimetso, selkälokki, räyskä, kalatiira, etelänkiisla, ruokki, ja riskilä. Tutustu karttaan tästä >

Rönnäsin läheltä löytyvät Isnäsin näköalatorni ja Vanhankylän Kuninkaantien abc- aseman jälkeen Rönnäsiin tullessa Baggnäsin lintutorni. Baggnäsiin voi piipahtaa hetken hengästystauolle tai pidemmäksi ajaksi nauttimaan ympäröivästä luonnosta. Mikään ei estä ottamasta kiikarin lisäksi mukaan myös eväitä.

Birdlifen sivuilta löydät kahden viimeisen viikon mielenkiintoisiksi määritellyt havainnot Rönnäsin läheltä: Pernajan Gammelbyvikenistä Baggnäsin lintutornilta kaulushaikara  ja kalatiira. Myös viikonloppuna tornista havaittiin kaulushaikara. Ja Pernajan Sarvsalön siltalta kaulushaikara  ja räyskä. Sekä Koskenkylässä pikkujoutsen. Pernajan Horslökin Virhamnissa ruskosuohaukka. Ja Pernajan Malmgårdissa lyhytnokkahanhi, metsähanhi, tundrahanhi, kurki, ja sepelkyyhky. Lisää havaintoja täältä

Kuvattu 11.4.2012 Baggnäsissä

Suomen BirdLifen järjestämä kevään suuri lintutornitapahtuma lauantaina 5.5 on leikkimielinen kilpailu, jossa pyritään havaitsemaan lintutornista mahdollisimman monta lajia kahdeksassa tunnissa. Samalla lintuharrastusta tehdään tunnetuksi ja kerätään varoja linnustonsuojeluun. Tornien taistoon voi osallistua kuka tahansa.